Healing environment

Plezierige omgeving

Natuurlijk kunnen onze patiënten rekenen op de beste zorg. Maar daarnaast zijn wij ervan overtuigd ook de omgeving, de natuur, een positieve bijdrage levert aan de genezing en het welbevinden van patiënten, bezoekers en medewerkers. Omdat wij graag een groen, gezond ziekenhuis willen zijn, brengen we de natuur rondom Tergooi dichter bij onze patiënten. In 2015 hebben we daarmee een begin gemaakt door het inrichten van de Chemotuin en de Groene Kas. Wanneer natuur en omgeving een rol spelen in de genezing en het bevorderen van de gezondheid van patiënten, wordt dat een helende omgeving, ofwel een healing environment genoemd.

 

Groene gezonde ziekenhuizen

Uit buitenlands onderzoek blijkt dat de natuur kan bijdragen aan het verminderen van pijn, stress en negatieve gevoelens. We weten nog niet precies hoe dat werkt en wat je moet doen om een zo goed mogelijk gezondheidseffect te bereiken. Om dit verder te onderzoeken, doet Tergooi mee aan het onderzoeksprogramma Groene gezonde ziekenhuizen van de Vrije Universiteit (VU) en de Rijksuniversiteit Groningen. Binnen het onderzoeksprogramma staan vijf onderwerpen centraal:

  • De Chemotuin
  • Bewegen in het groen
  • Wandelcoaching (in samenwerking met GNR)
  • De Groene Kas
  • Groen op de afdeling Geriatrie

Zodra de resultaten van deze onderzoeken bekend zijn, zullen we hierover publiceren. 

Hier leest u een interview met Jolanda Maas, een van de onderzoekers. Het artikel was eerder te lezen in de krant InTergooi, november 2016.